Reuzenstappen Fair Flora in eerste jaar

Fair Flora team

Reuzenstappen Fair Flora in eerste jaar

Fair Flora bestaat één jaar. Reden voor een feestje, want ons initiatief dat transparantie biedt over de ecologische footprint van planten en bloemen timmerde in dat eerste jaar flink aan de weg. Niet alleen groeide het aantal aangesloten telers, ook het productaanbod en de hoeveelheid afzetkanalen werden in korte tijd fors uitgebreid. En het eind is nog niet in zicht!

Fair Flora zag op 7 februari 2018 officieel het levenslicht tijdens de Garden Retail Experience in Nieuwegein. Daarbij werd de ambitie uitgesproken dat Fair Flora moest uitgroeien tot hét duurzame bloemen- en plantenlabel. "Een Fair Flora-plant is een plant die wordt geproduceerd met oog voor duurzaamheid op het gebied van mens, milieu en grondstoffen. Daarbij wordt continu gewerkt om deze plant nog duurzamer te produceren”, liet Karolien Tesselaar een jaar geleden weten.

“Er zijn veel kwekers die op deze manier produceren, maar daar maar weinig voor terug zien. Ze worden gedwongen steeds duurzamer te produceren, maar een hogere prijs voor al deze investeringen is onbespreekbaar. Fair Flora brengt daar verandering in: bloemen en planten die volgens onze criteria worden gekweekt kunnen onder onze naam worden verkocht. De prijs bepaalt de kweker vervolgens zelf. Zo kan worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld nieuwe teelttechnieken en betere mogelijkheden voor het personeel. Dit alles gebeurt op transparante wijze: de resultaten van de Fair Flora-eisen zijn te allen tijde online te bekijken, inclusief een plan om verder te verduurzamen."

Positief effect verhuizing

Een jaar later lijken de aspiraties van Fair Flora breed te worden omarmd. Inmiddels hebben 15 kwekerijen zich aangesloten, neemt het aantal producten onder het Fair Flora-label snel toe en komen er bijna dagelijks nieuwe afzetkanalen bij. Producten met het duurzame label worden op dit moment aangeboden via cash & carry, online aanbieders en detailhandel. Volgens Tesselaar heeft de verhuizing van Fair Flora naar het nieuwe kantoor in het World Horti Center in Naaldwijk eveneens een positief effect. Het initiatief wordt vanuit de sierteelt nu nóg beter gevonden en is bovendien makkelijker te benaderen. Het team, bestaande uit Karolien Tesselaar, Marleen van Arendonk, Marloes Fröling, Marina Kiur, Liza Sokol en Martine Reijm, vierde de verjaardag van Fair Flora gisteren dan ook op gepaste wijze. Maar de ambitie blijft onverminderd groot. Het uiteindelijke doel is en blijft om eerlijke en duurzame bloemen en planten op de markt te brengen en zodoende bij te dragen aan een duurzame wereld. Ook na vandaag verwachten we daarin grote stappen te blijven maken.”

Fair Flora team