Over Fair Flora

van bewuste kwekers, voor bewuste consumenten

We zetten ons in voor een mooiere wereld door de verkoop van duurzame bloemen en planten van bewuste kwekers, met een positieve impact op mens en milieu. Onze waarden:

 • Actuele footprint berekening kweker met jaarlijkse inspanning om te verduurzamen
 • Compensatie van de CO₂-uitstoot per verkocht product
Fair Flora: Footprint berekening kweker

Footprint berekening kweker

Fair Flora kwekers zijn kwekers met duurzame ambities. De belangrijkste toelatingseis is het berekenen van de footprint van de kwekerij en de producten.

Fair Flora onderscheidt zich in de markt door transparantie te bieden over de impact van de productie van sierteeltproducten. Voor de kweker wordt inzichtelijk gemaakt wat de impact is van het verbruik van de kweker, daartoe behoren onder andere:

 • water
 • gas en electra
 • transport
 • gewasbescherming
 • potten en hoezen
 • plantmateriaal

Voor al deze punten wordt het effect op het milieu berekend: zowel de CO₂-uitstoot, als toxiciteit en waterverbruik. Op deze manier krijgt de kweker inzicht in mogelijke verbeteringen en wordt hij zich bewust van de mate waarop verschillende materialen en processen invloed hebben op de totale milieu-impact. Verbeteringen in het bedrijf zijn op deze wijze effectiever door te voeren.

Ik kijk het liefst vooruit maar deze keer was achteruit kijken heel nuttig
Kweker Maurice van der hoorn over footprint berekening
Van der Hoorn Orchideeën

5-sterren systeem

Fair Flora hanteert een vijfsterrensysteem. Als een kweker aan 4 van de 5 verplichte voorwaarden voldoet, mag hij zich onderdeel noemen van Fair Flora en het Fair Flora label gebruiken.

Circulariteit

Sociaal certificering

Klimaat neutraliteit

Milieu Footprint

Gezondheid en Veiligheid

Wil je meer informatie ontvangen over het 5-sterren systeem? Neem contact met ons op.

CO₂-Compensatie via Bamboo village Uganda

Bamboo Village Uganda is ons eigen duurzame project voor Fair Flora, opgericht met het doel om zowel armoede als klimaatverandering te bestrijden. Het project in Oeganda richt zich op:

 • Het planten van bamboe
 • Het creëren van banen met eerlijke voorwaarden
 • Het maken van duurzame bamboeproducten en huizen

Door het planten en laten groeien van bamboe wordt CO₂ geabsorbeerd, waardoor er minder koolstofdioxide in de atmosfeer terecht komt. Zo wordt de opwarming van de aarde tegengegaan.

De bamboeplantage is een directe bron van werkgelegenheid in Oeganda, doordat er onder andere bamboespecialisten, veldwerkers en plantagemanagers nodig zijn. Daarnaast worden er extra banen gecreëerd voor de creatieve ondernemers die de bamboe gebruiken om producten van te maken. De bamboe die op de plantage groeit wordt niet alleen gebruikt om CO₂ te compenseren en om producten van te maken. De bamboe wordt ook gebruikt om  veilige en duurzame huizen van te bouwen.