Zamioculcas Emerald Palm

Ook zo’n mooie Fair Flora in huis?
Of zelf Fair Flora producten verkopen?

Zamioculcas Emerald Palm

Fair Flora score: ★★★★★

Verzorging

  • Zamioculcas Raven is een opvallend item met zijn zwart gevederde bladeren, maar toch is het geen aandachtvrager.
  • Zo makkelijk als je plant is, gedijt hij binnen een temperatuur van 15-35 graden op zowel een donkere als een lichte standplaats in huis.
  • Met dezelfde verzorging als zijn groene broer, heeft hij liever geen direct zonlicht in de zomer en grote hoeveelheden water.
  • Met een klein beetje plantenvoedsel groeit hij zo uit tot een krachtpatser van 80cm hoog.
  • Raven kan tot wel vier weken teren op het water en de voeding die hij in zijn reservoirs, de knollen en wortels, in de grond opslaat.
  • Deze zeer sterke survivor vindt het geen probleem als je hem een keertje vergeet water te geven.
  • Watergeven in de zomer is 100ml om de 14 dagen.
  • Watergeven in de winter is 100ml om de 30 dagen.
Zamioculcas Emerald Palm 17 top

Zamioculcas Emerald Palm

Dit is pas een mooi voorbeeld van ‘design by nature’! Deze groene plant heeft prachtige leerachtige, gevederde bladeren die zowel alles kunnen weerstaan. Veel of weinig zonlicht, onregelmatig watergeven, het maakt deze stoïcijnse survivor niets uit. Zijn uithoudingsvermogen komt door de speciale vaten die vocht en voeding opslaan. Het is geen snelle groeier, maar blijft altijd groen en verliest zijn bladeren niet. Ideaal in elke omgeving!
Wist je dat de Zamioculcas wel maanden kan teren op zijn waterreservoirs?
Wist je dat de Zamioculcas één van de makkelijkste huisplanten is?

Uniek aan deze plant

Productvariaties

Wij kweken twee soorten Zamioculcas: de Emerald Palm en ons paradepaardje Raven, een speciale donkere variant.

Zamioculcas Emerald Palm
De welbekende groene variant. Verkrijgbaar in 3 verschillende maten.
Bekijk in de catalogus
Zamioculcas Raven
Onze speciale donkere variant. Verkrijgbaar in twee maten.
Bekijk in de catalogus

Meer weten over de kweker?

Milieu-impact

Klimaatverandering
kg CO2
Bron tot en met poort kwekerij

Dit is te vergelijken met:

42 km autorijden
(gemiddelde nieuwe auto stoot ongeveer 100 g/km uit)
247 gram rundergehakt
(1 kg rundergehakt veroorzaakt 16.8 kg CO2)

Dit is te vergelijken met:

42 km autorijden
(gemiddelde nieuwe auto stoot ongeveer 100 g/km uit)
249 gram rundergehakt
(1 kg rundergehakt veroorzaakt 16.8 kg CO2)

Dit is te vergelijken met:

126 km autorijden
(gemiddelde nieuwe auto stoot ongeveer 100 g/km uit)
750 gram rundergehakt
(1 kg rundergehakt veroorzaakt 16.8 kg CO2)

Waterverbruik
liter
Teelt op de kwekerij

Dit is te vergelijken met:

205 planten per katoenen t-shirt
(een katoenen t-shirt gebruikt zo’n 2500 liter water)
1,5 minuut douchen
(gemiddeld verbruik van 7,8 liter water per minuut)

Dit is te vergelijken met:

214 planten per katoenen t-shirt (een katoenen t-shirt gebruikt zo’n 2500 liter water) 1,5 minuut douchen (gemiddeld verbruik van 7,8 liter water per minuut)

Dit is te vergelijken met:

68 planten per katoenen t-shirt (een katoenen t-shirt gebruikt zo’n 2500 liter water) Bijna 5 minuten douchen (gemiddeld verbruik van 7,8 liter water per minuut)

Gewasbescherming
g 1,4-DB
Emissie gewasbescherming aan lucht en water

Onze Fair Flora score

Voor alle producten heeft Van Winden 3 sterren behaald. Bekijk hieronder de uitleg daarover.

Status: behaald voor alle producten

Van het product is een actuele footprintberekening gedaan. Hiermee heeft de kweker inzicht gekregen in de milieuprestatie van het betreffende product. Dit gebruikt hij om een impactreductieplan te maken, waarmee hij verwacht een reductie van minimaal 5% in twee jaar te behalen. Daarnaast is hij transparant over de resultaten van de berekening en het reductieplan.

Zoals bij zoveel glastuinbouwbedrijven is bij Van Winden energie ook een belangrijk deel van de impact. Omdat het zo’n groot onderdeel is, willen we dat in één keer goed aanpakken. We zijn daarom met vier andere tuinbouwbedrijven uit de buurt onderzoek aan het doen naar een gezamenlijke oplossing: samen sta je immers sterker! Zo is er in de buurt een verlaten energiecentrale, die we als groep zouden kunnen herstarten, maar dan met duurzame energie. De leidingen naar onze bedrijven ligt er al, dus daarmee kunnen we een grote stap maken.

Met deze leidingen kunnen we in de toekomst ook onderling energie gaan delen. Het komt namelijk voor dat het ene bedrijf veel warmte overheeft, terwijl een ander bedrijf warmte aan het produceren is. Zonde natuurlijk, dat moeten we samen beter kunnen!

Ook zijn we aan het onderzoeken of we zelf wind en/of zonne-energie kunnen gaan opwekken. We hebben bijvoorbeeld een stuk land aangekocht, waarop we mogelijk 10% van onze warmtebehoefte kunnen oogsten door middel van zonnecollectoren. Om nu al ons gasverbruik te minderen, hebben we onlangs twee houtstookketels aangeschaft, die onze basisbehoefte aan warmte produceren.

We zijn ook blij met de ontwikkeling met onze verpakkingen. Bij steeds meer klanten kunnen we onze Zamioculcas leveren in een kartonnen doos, in plaats van in een tray met een hoes en etiket. Bijna helemaal plasticvrij dus!

Status: behaald voor alle producten

De kweker is zich bewust van zijn plicht als ondernemer om goed om te gaan met zijn personeel en verlangt ditzelfde van zijn leveranciers. Dit bevestigt hij door de MVO-verklaring te ondertekenen.

Tom van Winden heeft de MVO-verklaring ondertekend.
Van Winden vindt het belangrijk dat het personeel een goede werkomgeving heeft. Een belangrijk onderdeel daarin is dat we de mogelijkheid tot opleidingen bieden. Dit brengen we elk jaar tijdens onze personeelsbijeenkomst onder de aandacht. Wij vinden dat je niet alleen naar vandaag moet kijken: onze jonge medewerkers zijn de experts en bedrijfsleiders van morgen!

Ook de lokale maatschappij proberen we te ondersteunen, voornamelijk door sponsoring. Zo ondersteunen we de voetbalvereniging en het zwembad. Ook hebben we een keer een ezel gesponsord voor het lokale dierenpark!

Status: behaald voor alle producten De kweker is er zich van bewust dat duurzaamheid verder gaat dan wat er op zijn eigen kwekerij gebeurt. Daarom koopt hij alleen veen, papier en karton in als dat van een verantwoorde oorsprong is. Daarnaast is hij actief bezig met afvalscheiding. Hoewel de kweker actief bezig is zijn impact te verlagen, zal er waarschijnlijk nog een impact zijn die (nog) niet te vermijden is. De CO2-impact die hij nog heeft, wordt daarom voor de Fair Flora-producten gecompenseerd. Van Winden is zich bewust van de impact van ons verbruik op het milieu en onze omgeving. Uiteraard scheiden wij ons afval. De grond die we in onze potten stoppen draagt het RHP-keurmerk en onze dozen van FloraHolland zijn FSC-gecertificeerd.

Status: Nog niet behaald

Een kwekerij heeft te maken met zijn omgeving, zoals natuur, andere bedrijven en omwonenden. Deze moeten zoveel mogelijk worden ontlast, of als het even kan zelfs beter worden van de aanwezigheid van de kwekerij. De personeelsleden, leveranciers en klanten worden hierbij ook betrokken: zij proberen transportbewegingen zoveel mogelijk te vermijden en op voor omwonenden gunstige momenten te plannen. Om de werknemers en de omliggende natuur te beschermen wordt zoveel mogelijk met natuurlijke vijanden bestreden. Overige gewasbescherming is van biologische oorsprong, waarbij alleen in noodgevallen met chemische middelen wordt gewerkt. De waterkringloop bij het bedrijf is volledig gesloten: er wordt geen water geloosd.

Onze lokale omgeving is een tuinbouwomgeving, wat betekent dat er alleen mensen met een tuinbouwachtergrond wonen. Daarom is er begrip voor dat er ook wel eens buiten kantooruren vrachtwagens komen laden en lossen en er in de kas gewerkt wordt. Wij doen regelmatig mee met initiatieven als Kom in de kas, zodat ook andere omwonenden kunnen zien wat er bij ons gebeurt. Dat kweekt begrip, aangezien men dan snapt dat in een kas ook in het weekend gewerkt wordt en dat er dus wat geluid kan ontstaan. Wij hebben natuurlijk ook nog gewoon gezond verstand: we gaan bij wijze van spreken niet om 6 uur ’s ochtends met karren over de klinkerweg onder het slaapkamerraam van de buurvrouw rijden.

Qua gewasbescherming is het ons nog niet gelukt dit helemaal biologisch te doen. Gelukkig komen er door druk uit de markt steeds meer alternatieven beschikbaar. Wat we nog spuiten, doen we zo veilig mogelijk voor mens en milieu. In principe gebruiken we alleen chemische middelen buiten reguliere werktijden en zorgen we dat de afdeling dan goed afgesloten is. Zo zorgen we ervoor dat onze medewerkers niet met schadelijke stoffen in aanraking komen en dat deze stoffen niet zomaar door het dak naar buiten komen.

Ook hebben wij een volledig gesloten watersysteem. Daarmee voorkomen we dat de gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terecht komen. Ook zorgen we er daarmee voor dat we onze meststoffen efficiënter kunnen gebruiken, en dat deze geen overbemesting van de sloten veroorzaken.

Status: Nog niet behaald

Bij de productie van veel bloemen en planten wordt gebruik gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen, zoals aardgas, veen en kunstmest. Voor de vierde ster wordt bij de productie van een plant gewerkt aan het enkel gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen. Zo worden groene stroom en groen gas gebruikt, wordt maximaal 25% veen en kunstmest gebruikt.

We zijn druk bezig om met hernieuwbare grondstoffen te werken, maar makkelijk is dat niet. We zijn al gedeeltelijk overgestapt op biomassa om ons aardgasverbruik te verminderen. Op dit moment verbruiken we echter nog wel veen en kunstmest.

Ook zo’n mooie Fair Flora in huis?
Of zelf Fair Flora producten verkopen?