Senecio Aquarine

Ook zo’n mooie Fair Flora in huis?
Of zelf Fair Flora producten verkopen?

Senecio Aquarine

Fair Flora score: ★★★★★

Verzorging

  • Deze plant is een succulent die groeit in de volle zon, het is een echte zonaanbidder. Hij floreert bij temperaturen tussen 5-30 graden, maar houdt zich ook bij hogere temperaturen buiten fier staande.
  • Éen of twee keer per maand een beetje plantenvoeding houdt de plant mooi en sterk.
  • De Curio Mount Everest kan zowel binnen als buiten gezet worden, mits de vorstperiode voorbij is.
  • Wordt de plant te groot, dan kun je met een scherp mes gerust de langste tak voor de helft afsnijden. Hierna loopt de plant gewoon weer uit.
  • De plant hoeft alleen op zonnige dagen water te hebben. Bij slecht of donker weer behoeft de plant zeer weinig tot geen water.
  • Watergeven in de zomer is 100ml om de 14 dagen.
  • Watergeven in de winter is 100ml om de 30 dagen.
Senecio Aquarine 17 top

Senecio Aquarine

Bevriend met een bergbeklimmer? Ook wel Curio ‘Mount Everest’ genoemd is deze plant een leuk alternatief cadeau, én een goed onderwerp voor een quizvraag. Want ondanks deze naam komt hij eigenlijk uit de bergen in de Kaapprovincie in Zuid-Afrika. Deze Senecio is compact met prachtige grijsblauwe vlezige bladen, maar er bestaan wel 1300 soorten Senecio’s in allerlei vormen. De ‘Mount Everest’ is een echte zonaanbidder met een luxe uitstraling en een handzaam formaat.
Wist je dat deze plant een kruising is tussen twee Curio's uit Zuid Afrika?
Wist je dat de Curio Mount Everest echt een zonaanbidder is?

Uniek aan deze plant

Meer weten over de kweker?

Milieu-impact

De impact van deze plant wordt nog berekend!

Klimaatverandering
kg CO2
Bron tot en met poort kwekerij

Dit is te vergelijken met:

42 km autorijden
(gemiddelde nieuwe auto stoot ongeveer 100 g/km uit)
247 gram rundergehakt
(1 kg rundergehakt veroorzaakt 16.8 kg CO2)

Dit is te vergelijken met:

42 km autorijden
(gemiddelde nieuwe auto stoot ongeveer 100 g/km uit)
249 gram rundergehakt
(1 kg rundergehakt veroorzaakt 16.8 kg CO2)

Dit is te vergelijken met:

126 km autorijden
(gemiddelde nieuwe auto stoot ongeveer 100 g/km uit)
750 gram rundergehakt
(1 kg rundergehakt veroorzaakt 16.8 kg CO2)

Waterverbruik
liter
Teelt op de kwekerij

Dit is te vergelijken met:

205 planten per katoenen t-shirt
(een katoenen t-shirt gebruikt zo’n 2500 liter water)
1,5 minuut douchen
(gemiddeld verbruik van 7,8 liter water per minuut)

Dit is te vergelijken met:

214 planten per katoenen t-shirt
(een katoenen t-shirt gebruikt zo’n 2500 liter water)
1,5 minuut douchen
(gemiddeld verbruik van 7,8 liter water per minuut)

Dit is te vergelijken met:

68 planten per katoenen t-shirt
(een katoenen t-shirt gebruikt zo’n 2500 liter water)
Bijna 5 minuten douchen
(gemiddeld verbruik van 7,8 liter water per minuut)

Gewasbescherming
g 1,4-DB
Emissie gewasbescherming aan lucht en water

Onze Fair Flora score

Voor alle producten heeft Van Winden 3 sterren behaald. Bekijk hieronder de uitleg daarover.

Status: behaald voor alle producten

Van het product is een actuele footprintberekening gedaan. Hiermee heeft de kweker inzicht gekregen in de milieuprestatie van het betreffende product. Dit gebruikt hij om een impactreductieplan te maken, waarmee hij verwacht een reductie van minimaal 5% in twee jaar te behalen. Daarnaast is hij transparant over de resultaten van de berekening en het reductieplan.

Zoals bij zoveel glastuinbouwbedrijven is bij Van Winden energie ook een belangrijk deel van de impact. Omdat het zo’n groot onderdeel is, willen we dat in één keer goed aanpakken. We zijn daarom met vier andere tuinbouwbedrijven uit de buurt onderzoek aan het doen naar een gezamenlijke oplossing: samen sta je immers sterker! Zo is er in de buurt een verlaten energiecentrale, die we als groep zouden kunnen herstarten, maar dan met duurzame energie. De leidingen naar onze bedrijven ligt er al, dus daarmee kunnen we een grote stap maken.

Met deze leidingen kunnen we in de toekomst ook onderling energie gaan delen. Het komt namelijk voor dat het ene bedrijf veel warmte overheeft, terwijl een ander bedrijf warmte aan het produceren is. Zonde natuurlijk, dat moeten we samen beter kunnen!

Ook zijn we aan het onderzoeken of we zelf wind en/of zonne-energie kunnen gaan opwekken. We hebben bijvoorbeeld een stuk land aangekocht, waarop we mogelijk 10% van onze warmtebehoefte kunnen oogsten door middel van zonnecollectoren. Om nu al ons gasverbruik te minderen, hebben we onlangs twee houtstookketels aangeschaft, die onze basisbehoefte aan warmte produceren.

We zijn ook blij met de ontwikkeling met onze verpakkingen. Bij steeds meer klanten kunnen we onze Zamioculcas leveren in een kartonnen doos, in plaats van in een tray met een hoes en etiket. Bijna helemaal plasticvrij dus!

Status: behaald voor alle producten

De kweker is zich bewust van zijn plicht als ondernemer om goed om te gaan met zijn personeel en verlangt ditzelfde van zijn leveranciers. Dit bevestigt hij door de MVO-verklaring te ondertekenen.

Tom van Winden heeft de MVO-verklaring ondertekend.
Van Winden vindt het belangrijk dat het personeel een goede werkomgeving heeft. Een belangrijk onderdeel daarin is dat we de mogelijkheid tot opleidingen bieden. Dit brengen we elk jaar tijdens onze personeelsbijeenkomst onder de aandacht. Wij vinden dat je niet alleen naar vandaag moet kijken: onze jonge medewerkers zijn de experts en bedrijfsleiders van morgen!

Ook de lokale maatschappij proberen we te ondersteunen, voornamelijk door sponsoring. Zo ondersteunen we de voetbalvereniging en het zwembad. Ook hebben we een keer een ezel gesponsord voor het lokale dierenpark!

Status: behaald voor alle producten De kweker is er zich van bewust dat duurzaamheid verder gaat dan wat er op zijn eigen kwekerij gebeurt. Daarom koopt hij alleen veen, papier en karton in als dat van een verantwoorde oorsprong is. Daarnaast is hij actief bezig met afvalscheiding. Hoewel de kweker actief bezig is zijn impact te verlagen, zal er waarschijnlijk nog een impact zijn die (nog) niet te vermijden is. De CO2-impact die hij nog heeft, wordt daarom voor de Fair Flora-producten gecompenseerd. Van Winden is zich bewust van de impact van ons verbruik op het milieu en onze omgeving. Uiteraard scheiden wij ons afval. De grond die we in onze potten stoppen draagt het RHP-keurmerk en onze dozen van FloraHolland zijn FSC-gecertificeerd.

Status: Nog niet behaald

Een kwekerij heeft te maken met zijn omgeving, zoals natuur, andere bedrijven en omwonenden. Deze moeten zoveel mogelijk worden ontlast, of als het even kan zelfs beter worden van de aanwezigheid van de kwekerij. De personeelsleden, leveranciers en klanten worden hierbij ook betrokken: zij proberen transportbewegingen zoveel mogelijk te vermijden en op voor omwonenden gunstige momenten te plannen. Om de werknemers en de omliggende natuur te beschermen wordt zoveel mogelijk met natuurlijke vijanden bestreden. Overige gewasbescherming is van biologische oorsprong, waarbij alleen in noodgevallen met chemische middelen wordt gewerkt. De waterkringloop bij het bedrijf is volledig gesloten: er wordt geen water geloosd.

Onze lokale omgeving is een tuinbouwomgeving, wat betekent dat er alleen mensen met een tuinbouwachtergrond wonen. Daarom is er begrip voor dat er ook wel eens buiten kantooruren vrachtwagens komen laden en lossen en er in de kas gewerkt wordt. Wij doen regelmatig mee met initiatieven als Kom in de kas, zodat ook andere omwonenden kunnen zien wat er bij ons gebeurt. Dat kweekt begrip, aangezien men dan snapt dat in een kas ook in het weekend gewerkt wordt en dat er dus wat geluid kan ontstaan. Wij hebben natuurlijk ook nog gewoon gezond verstand: we gaan bij wijze van spreken niet om 6 uur ’s ochtends met karren over de klinkerweg onder het slaapkamerraam van de buurvrouw rijden.

Qua gewasbescherming is het ons nog niet gelukt dit helemaal biologisch te doen. Gelukkig komen er door druk uit de markt steeds meer alternatieven beschikbaar. Wat we nog spuiten, doen we zo veilig mogelijk voor mens en milieu. In principe gebruiken we alleen chemische middelen buiten reguliere werktijden en zorgen we dat de afdeling dan goed afgesloten is. Zo zorgen we ervoor dat onze medewerkers niet met schadelijke stoffen in aanraking komen en dat deze stoffen niet zomaar door het dak naar buiten komen.

Ook hebben wij een volledig gesloten watersysteem. Daarmee voorkomen we dat de gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terecht komen. Ook zorgen we er daarmee voor dat we onze meststoffen efficiënter kunnen gebruiken, en dat deze geen overbemesting van de sloten veroorzaken.

Status: Nog niet behaald

Bij de productie van veel bloemen en planten wordt gebruik gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen, zoals aardgas, veen en kunstmest. Voor de vierde ster wordt bij de productie van een plant gewerkt aan het enkel gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen. Zo worden groene stroom en groen gas gebruikt, wordt maximaal 25% veen en kunstmest gebruikt.

We zijn druk bezig om met hernieuwbare grondstoffen te werken, maar makkelijk is dat niet. We zijn al gedeeltelijk overgestapt op biomassa om ons aardgasverbruik te verminderen. Op dit moment verbruiken we echter nog wel veen en kunstmest.

Ook zo’n mooie Fair Flora in huis?
Of zelf Fair Flora producten verkopen?