Phalaenopsis Multiflora Orange

Ook zo’n mooie Fair Flora in huis?
Of zelf Fair Flora producten verkopen?

Phalaenopsis Multiflora Orange

Fair Flora score: ★★

Verzorging

 • Zet de plant op een lichte standplaats, maar niet in het felle zonlicht.
 • Niet op de tocht of boven een verwarming. Temperatuur tussen de 15 en 25 graden.
 • Niet in de buurt van fruit. Dit produceert rijpingsgassen, waardoor de bloemen sneller verwelken.
 • Dompel de plant in lauw (liefst) regenwater, laat hem zich 10 minuten vol zuigen en laat hem dan goed uitlekken. Vervolgens kan de orchidee gerust 14 dagen zonder water.
 • Zorg dat er geen water in de sierpot staat, want de de Phalaenopsis houdt niet van natte voeten.
 • Één keer in de maand een beetje orchideeënvoeding.
Phalaenopsis Multiflora Orange 05 800

Phalaenopsis Multiflora Orange

Phalaenopsis (fa-le-nop-sis), Grieks voor “nachtvlinder”, is één van de vele geslachten behorend tot de Orchideeënfamilie. Deze van oorsprong zeldzame plant werd rond de jaren 1700 via ontdekkingsreizen naar onze streken meegebracht en werd pas later in de tweede helft van de 19e eeuw door intense kweekmethodes gecultiveerd waarna men ze aan redelijke prijzen aan de tuinliefhebber kon aanbieden. Deze meest verkochte en populairste bloeiende kamerorchidee is één van de makkelijkste om in onze huiskamers te houden en er bestaan ruim 50 soorten met meer dan honderdduizend cultivars. Zijn natuurlijke biotopen bevinden zich in de tropische regenwouden van Azië, Nieuw–Guinea en Australië waar de plant als epifyt groeit in de bomen.
Wist je dat Phalaenopsis Grieks is voor (nacht)vlinder?
Wist je dat een Orchidee 's nachts "ademt"?

Uniek aan deze plant

De Phalaenopsis multiflora is een van de weinige planten die in de nacht de lucht zuivert. Dit komt omdat het een CAM plant is die, precies in tegenstelling tot alle andere groene planten, in de nacht CO2 opneemt om te groeien. Dat komt omdat in de nacht zijn huidmondjes open staan, omdat overdag vaak de luchtvochtigheid te laag is en dus zijn huidmondjes dicht heeft zitten. In onze kwekerij bootsen wij dit helemaal na. Omdat wij geen gas gebruiken om te verwarmen en dit met een warmtepomp doen besparen wij 40% op ons energieverbruik. Deze warmtepomp zorgt ervoor dat wij in de zomer om te koelen de warmte opslaan in de bodem en dit in de winter weer omhoog halen om te verwarmen.

Productvariaties

Orchideeën worden vaak in veel verschillende kleuren en motieven gekweekt. Dat is bij de Phalaenopsis Multiflora van Maurice van der Hoorn niet anders! Bij Fair Flora kan gekozen worden uit zes verschillende kleuren: Purple, Dark Purple, Yellow, Orange, Multicolor en White.

Phalaenopsis Multiflora Purple
Deze variant heeft mooie lichtpaarse bloemetjes, met een witte binnenkant en donkerpaarse lijntekening over de bloemblaadjes.
Bekijk in de catalogus
Phalaenopsis Multiflora White
Deze variant is spierwit, met alleen in het hart van het bloemetje wat gele en paarse accenten. Door zijn neutrale kleur past deze perfect in elk interieur!
Bekijk in de catalogus
Phalaenopsis Multiflora Yellow
Deze variant valt op door zijn subtiele gele pasteltint. Deze plant maakt elke kamer vrolijk en kleurrijk!
Bekijk in de catalogus
Phalaenopsis Multiflora Dark Purple
Deze variant is paars, met alleen in het hart van het bloemetje wat witte accenten.
Bekijk in de catalogus
Phalaenopsis Multiflora Orange
Deze variant valt op door zijn subtiele gele pasteltint. Deze plant maakt elke kamer vrolijk en kleurrijk!
Bekijk in de catalogus
Phalaenopsis Multiflora Multicolor
Deze variant heeft mooie witte bloemetjes, met een paarse binnenkant.
Bekijk in de catalogus

Meer weten over de kweker?

Milieu-impact

Klimaatverandering
kg CO2
Bron tot en met poort kwekerij

Dit is te vergelijken met:

9 km autorijden
(gemiddelde nieuwe auto stoot ongeveer 100 g/km uit)
52 gram rundergehakt
(1 kg rundergehakt veroorzaakt 16.8 kg CO2)

Waterverbruik
liter
Teelt op de kwekerij

Dit is te vergelijken met:

448 planten per katoenen t-shirt
(een katoenen t-shirt gebruikt zo’n 2500 liter water)
43 seconden douchen
(gemiddeld verbruik van 7,8 liter water per minuut)448

Gewasbescherming
g 1,4-DB
Emissie gewasbescherming aan lucht en water

Onze Fair Flora score

Voor alle producten heeft Van der Hoorn Orchideeën 4 sterren behaald. Bekijk hieronder de uitleg daarover.

Status: behaald voor alle producten

Van het product is een actuele footprintberekening gedaan. Hiermee heeft de kweker inzicht gekregen in de milieuprestatie van het betreffende product. Dit gebruikt hij om een impactreductieplan te maken, waarmee hij verwacht een reductie van minimaal 5% in twee jaar te behalen. Daarnaast is hij transparant over de resultaten van de berekening en het reductieplan.

Maurice is altijd bezig met duurzaamheid. Het is niet voor niks dat hij de eerste kas zonder gas in Nederland had! Van der Hoorn Orchideeën heeft een aantal speerpunten waar nu en de komende tijd aan gewerkt wordt:

 • De huidige plastic plantentray vervangen door een kartonnen variant.
 • De doorzichtige plastic hoes vervangen door een papieren variant. De hoes wordt gebruikt ter bescherming van het product. Het lastige van een papieren variant is dat de plant niet meer zichtbaar is. Er wordt gekeken hoe dit moet worden aangepast, bijvoorbeeld door gaten in het papier te maken.
 • Vervangen van de huidige plastic kweekpot door een duurzamer alternatief. Er zijn al testen gegaan met een variant gemaakt van zetmeelplastic, maar dat was al voor een groot deel vergaan voordat de plant klaar was.
 • Er wordt een deel veen in de grond gebruikt. Er wordt samen met de leverancier gekeken of dit kan worden vervangen, zonder in te leveren op kwaliteit.
 • Er worden testen gedaan om de hoeveelheid CO2 die gebruikt wordt om de planten te laten groeien te verminderen. Zo wordt gemeten wanneer het optimale moment is om dit te gebruiken, zodat dit efficiënter kan.

Status: behaald voor alle producten

De kweker is zich bewust van zijn plicht als ondernemer om goed om te gaan met zijn personeel en verlangt ditzelfde van zijn leveranciers. Dit bevestigt hij door de MVO-verklaring te ondertekenen.

De MVO-verklaring is door Maurice van der Hoorn ondertekend.

Status: behaald voor alle producten

De kweker is er zich van bewust dat duurzaamheid verder gaat dan wat er op zijn eigen kwekerij gebeurt. Daarom koopt hij alleen veen, papier en karton in als dat van een verantwoorde oorsprong is. Daarnaast is hij actief bezig met afvalscheiding. Hoewel de kweker actief bezig is zijn impact te verlagen, zal er waarschijnlijk nog een impact zijn die (nog) niet te vermijden is. De CO2-impact die hij nog heeft, wordt daarom voor de Fair Flora-producten gecompenseerd.

Op de kwekerij wordt actief het afval gescheiden, onder andere de verschillende plasticsoorten (potten, trays en folie) worden apart ingezameld en ook karton, papier en groenafval wordt gescheiden. Maurice gebruikt voor zijn kas geen gas en voor de elektriciteit wordt alleen groene stroom ingekocht.

Status: behaald voor alle producten

Een kwekerij heeft te maken met zijn omgeving, zoals natuur, andere bedrijven en omwonenden. Deze moeten zoveel mogelijk worden ontlast, of als het even kan zelfs beter worden van de aanwezigheid van de kwekerij. De personeelsleden, leveranciers en klanten worden hierbij ook betrokken: zij proberen transportbewegingen zoveel mogelijk te vermijden en op voor omwonenden gunstige momenten te plannen. Om de werknemers en de omliggende natuur te beschermen wordt zoveel mogelijk met natuurlijke vijanden bestreden. Overige gewasbescherming is van biologische oorsprong, waarbij alleen in noodgevallen met chemische middelen wordt gewerkt. De waterkringloop bij het bedrijf is volledig gesloten: er wordt geen water geloosd.

De kwekerij ligt midden in het Groene Hart. Het perceel is met opzet niet helemaal volgebouwd: zo heeft de natuur ook nog wat ruimte. Er zijn afspraken gemaakt met alle transporteurs en leveranciers dat alleen tussen 7 uur ’s ochtends en 9 uur ’s avonds geladen en gelost mag worden, om zo de nachtrust te garanderen. Ook zijn personeel is goed bezig: doordat Maurice bijna alleen maar lokale werknemers in dienst heeft, komt zeker de helft op de fiets naar de kwekerij.

Qua milieu wordt al een paar jaar gewerkt met biologische gewasbescherming: er worden geen chemische middelen gebruikt. En ook de waterkringloop is nu sinds ongeveer 2 jaar volledig gesloten, zodat het water buiten het bedrijf schoon blijft.

Status: Nog niet behaald

Bij de productie van veel bloemen en planten wordt gebruik gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen, zoals aardgas, veen en kunstmest. Voor de vierde ster wordt bij de productie van een plant gewerkt aan het enkel gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen. Zo worden groene stroom en groen gas gebruikt, wordt maximaal 25% veen en kunstmest gebruikt.

Van der Hoorn Orchideeën is al aardig op weg: er wordt geen aardgas gebruikt en alleen groene stroom. Er zit nog wel wat veen in de potgrond, maar er wordt aan gewerkt om hier een vervanging voor te vinden. Biologische meststoffen zijn helaas nog niet goed genoeg voor de productie: ze hebben een te lage voedingswaarde, wat ten koste gaat van de groeisnelheid en de kwaliteit. Maurice hoopt dat dit over 1,5 tot 2 jaar wel kan lukken, zodat hij zijn volledige bedrijf biologisch kan runnen.

Ook zo’n mooie Fair Flora in huis?
Of zelf Fair Flora producten verkopen?