Sansevieria Mikado

Ook zo’n mooie Fair Flora in huis?
Of zelf Fair Flora producten verkopen?

Sansevieria Mikado

Fair Flora score: ★★★★★

Verzorging

  • Sansevieria’s zijn misschien wel de makkelijkste planten om te verzorgen!
  • Zet de plant in de schaduw of op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.
  • Geef maar heel weinig water. De grond mag kurkdroog worden!
Fachjan - Sanseveria mikado 12 top

Sansevieria Mikado

De Sansevieria is een heel bekende kamerplant en wordt ook wel “vrouwentong” genoemd. Oorspronkelijk komen deze planten uit Afrika, Madagaskar en zuid Azië. Ze staan er bekend om dat ze extreem makkelijk te verzorgen zijn: ze hebben nauwelijks water nodig en ook de standplaats zijn ze niet al te kieskeurig in. Sansevieria’s kunnen ook bloeien: er groeit dan vanuit de grond een stengel met meerdere bloemen eraan. De Mikado bestaat uit lichtgroene, kaarsrechte cilindrische bladeren, die wat weg hebben van mikadostokjes. Regelmatig zullen er nieuwe bladeren uit de grond groeien. Deze zou je los kunnen maken en stekken.
Wist je dat een Sansevieria 's nachts CO2 opneemt?
Wist je dat een Sansevieria de lucht zuivert?
Wist je dat je een Sansevieria extreem makkelijk kunt verzorgen?

Uniek aan deze plant

Een Sansevieria is extreem makkelijk te verzorgen, doordat hij best wel even zonder water kan en niet heel veel eisen stelt aan zijn standplaats. Een perfecte plant dus voor iemand die vaak een periode weg is van huis, of voor de student die wel wat groen wil, maar niet zoveel bezig wil zijn met de verzorging ervan.

Deze Sansevieria is ook een van de planten die de lucht in huis kan zuiveren! Dat betekent dat hij niet alleen CO2 omzet in zuurstof, maar dat hij ook allerlei schadelijke stoffen uit de lucht haalt. In tegenstelling tot de meeste planten, doet de Sansevieria dit voornamelijk ’s nachts. Perfect voor slaapkamers in woningen in de stad en voor huizen met weinig ventilatie!

Productvariaties

Er zijn rond de 70 verschillende Sansevieria-soorten. Donkere en lichte bladeren, smalle en brede: voor ieder wat wils. Wij bieden verschillende soorten aan. Hieronder zie je de soorten die we bij Fair Flora aanbieden:

Sansevieria Fernwood Mikado
De Fernwood Mikado heeft puntige, donkere bladeren die wat weg hebben van Mikadostokjes.
Bekijk in de catalogus
Sansevieria Mikado
De Mikado is de lichtere variant van de Fernwood Mikado.
Bekijk in de catalogus
Sansevieria Fernwood Punk
De Fernwood Punk is identiek aan de Mikado, met als afwijking dat de bladeren niet recht, maar gebogen zijn, alsof het de haren van een punkrocker zijn.
Bekijk in de catalogus
Sansevieria Laurentii
De Laurentii heeft meer weg van de klassieke vrouwentong, met zijn platte, groene bladeren met gele rand.
Bekijk in de catalogus
Sansevieria Zeylanica
De Zeylanica lijkt erg op de Laurentii, maar dan zonder de gele rand.
Bekijk in de catalogus
Sansevieria Straight
De Straight bestaat uit meerdere dikke, rechtopstaande cilindrische bladeren.
Bekijk in de catalogus

Meer weten over de kweker?

Milieu-impact

Klimaatverandering
kg CO2
Bron tot en met poort kwekerij

Dit is te vergelijken met:

1 km autorijden
(gemiddelde nieuwe auto stoot ongeveer 100 g/km uit)
8 gram rundergehakt
(1 kg rundergehakt veroorzaakt 16.8 kg CO2)

Dit is te vergelijken met:

2 km autorijden
(gemiddelde nieuwe auto stoot ongeveer 100 g/km uit)
11 gram rundergehakt
(1 kg rundergehakt veroorzaakt 16.8 kg CO2)

Waterverbruik
liter
Teelt op de kwekerij

Deze plant verbruikt géén water tijdens de teelt in Nederland!

Deze plant verbruikt géén water tijdens de teelt in Nederland!

Gewasbescherming
g 1,4-DB
Emissie gewasbescherming aan lucht en water

Deze plant gebruikt géén gewasbescherming tijdens de teelt in Nederland!

Deze plant gebruikt géén gewasbescherming tijdens de teelt in Nederland!

Onze Fair Flora score

Voor alle producten heeft Fachjan 3 sterren behaald. Bekijk hieronder de uitleg daarover.

Status: behaald voor alle producten

Van het product is een actuele footprintberekening gedaan. Hiermee heeft de kweker inzicht gekregen in de milieuprestatie van het betreffende product. Dit gebruikt hij om een impactreductieplan te maken, waarmee hij verwacht een reductie van minimaal 5% in twee jaar te behalen. Daarnaast is hij transparant over de resultaten van de berekening en het reductieplan.

We hebben de footprint twee jaar uitgevoerd. We zien dat vooral energie een grote impact heeft. Dat is voor ons dan ook een speerpunt. In 2017 heeft de vergister van de buren een tijd stilgelegen, waardoor we daar geen warmte van konden afnemen. Dit heeft als gevolg dat de footprint van de 13cm iets omhoog is gegaan. Gelukkig werkt deze weer. Onze andere kas gaan we ook op deze installatie aansluiten, zodat we nog meer gas besparen. Ook zijn we bezig met een zonneveld om in onze elektriciteitsbehoefte te kunnen voorzien.

Status: behaald voor alle producten

De kweker is zich bewust van zijn plicht als ondernemer om goed om te gaan met zijn personeel en verlangt ditzelfde van zijn leveranciers. Dit bevestigt hij door de MVO-verklaring te ondertekenen.

Carlo van den Berg heeft de verklaring ondertekend. Wij zijn sociaal actief in Afrika, waar we onze stekproductie hebben. We ondersteunen daar onder andere in een weeshuis en een school. Daarnaast werken we samen met een sociale werkplaats, waar we een deel van onze planten laten oppotten.

Status: behaald voor alle producten

De kweker is er zich van bewust dat duurzaamheid verder gaat dan wat er op zijn eigen kwekerij gebeurt. Daarom koopt hij alleen veen, papier en karton in als dat van een verantwoorde oorsprong is. Daarnaast is hij actief bezig met afvalscheiding. Hoewel de kweker actief bezig is zijn impact te verlagen, zal er waarschijnlijk nog een impact zijn die (nog) niet te vermijden is. De CO2-impact die hij nog heeft, wordt daarom voor de Fair Flora-producten gecompenseerd.

Wij gebruiken geen veen: onze potgrond bestaat uit 100% kokos. Uiteraard scheiden wij ons afval. Voor planten die tijdens de teelt uitvallen scheidt onze afvalverwerker de potten en planten van elkaar, zodat dat gerecycled kan worden. Voor onze temperatuurshuishouding werken we zoveel mogelijk zonder aardgas, door restwarmte van de naastgelegen biovergister te gebruiken.

Status: Nog niet behaald

Een kwekerij heeft te maken met zijn omgeving, zoals natuur, andere bedrijven en omwonenden. Deze moeten zoveel mogelijk worden ontlast, of als het even kan zelfs beter worden van de aanwezigheid van de kwekerij. De personeelsleden, leveranciers en klanten worden hierbij ook betrokken: zij proberen transportbewegingen zoveel mogelijk te vermijden en op voor omwonenden gunstige momenten te plannen. Om de werknemers en de omliggende natuur te beschermen wordt zoveel mogelijk met natuurlijke vijanden bestreden. Overige gewasbescherming is van biologische oorsprong, waarbij alleen in noodgevallen met chemische middelen wordt gewerkt. De waterkringloop bij het bedrijf is volledig gesloten: er wordt geen water geloosd.

Ons bedrijf is in de polder gevestigd, waardoor er geen omwonenden zijn die last hebben van onze productie of van transportbewegingen. Op dit moment zijn we voor 90% over op biologische gewasbeschermingsmiddelen. De resterende 10% zijn we hard mee bezig. Ook hebben we een gesloten waterkringloop op ons bedrijf, waardoor er geen vervuiling van het water rondom ons bedrijf kan plaatsvinden. We besteden een deel van onze oppotwerkzaamheden uit aan een lokale sociale werkplaats.

Status: Nog niet behaald

Bij de productie van veel bloemen en planten wordt gebruik gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen, zoals aardgas, veen en kunstmest. Voor de vierde ster wordt bij de productie van een plant gewerkt aan het enkel gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen. Zo worden groene stroom en groen gas gebruikt, wordt maximaal 25% veen en kunstmest gebruikt.

Onze verwarming hebben we zoveel als mogelijk overgezet op restwarmte van de naastgelegen biovergistingsinstallatie. Het overige wordt echter nog met aardgas verwarmd. We hebben geen groene stroom. In plaats daarvan hebben we plannen een eigen zonneveld aan te leggen, om zo in onze behoefte te voorzien. Veen gebruiken wij allang niet meer: we kweken volledig op kokosgrond. Kunstmest vervangen is nog heel lastig. Daarom richten we ons nu op het gebruik ervan zoveel mogelijk te beperken.

Ook zo’n mooie Fair Flora in huis?
Of zelf Fair Flora producten verkopen?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Contact

Fair Flora
World Horti Center
Europa 1
2672 ZX Naaldwijk
+31 174 352 069
contact@fair-flora.com

© Fair Flora 2019