Dracaena Warneckei

Ook zo’n mooie Fair Flora in huis?
Of zelf Fair Flora producten verkopen?

Dracaena Warneckei

Fair Flora score: ★★★★★

Verzorging

  • Zet de plant niet op een plek waar hij vol in de zon staat. Een Dracaena heeft niet veel licht nodig.
  • Ook water heeft hij niet veel nodig. Geef water op het moment dat de grond droog is geworden.
  • Wees heel zuinig met voeding: iets minder dan op een flesje plantenvoeding staat.
  • In de herfst en winter is de plant in rust: geef dan geen voeding!
  • De onderste bladeren zullen na een tijdje verkleuren. Deze kun je zonder problemen van de plant naar beneden aftrekken.
Fachjan - Dracaena Warneckei 30 top

Dracaena Warneckei

De Dracaena deremensis Warneckei heeft mooie brede groene bladeren met een subtiele witte streep. Er zijn wel 120 verschillende soorten Dracaena, waarvan sommige een bloedrode hars produceren. Daarom wordt hij ook wel drakenboom of drakenbloedboom genoemd. Voornamelijk komen Dracaena’s van oorsprong uit Afrika, maar ook in Azië en Midden Amerika komen soorten voor. “Deremensis” is een synonym voor de soortnaam “Fragrans”. Deze naam heeft hij omdat er heel sterk geurende bloemen in kunnen komen. Thuis gebeurt dit trouwens bijna nooit! De deremensis komt van nature in heel tropisch Afrika voor, maar wordt voor ons in Costa Rica gekweekt. Dit gebeurt door van een grote Dracaena een stuk af te zagen. Op het afgezaagde stuk gaan dan weer wortels groeien. Vanuit daar komen de planten met zeecontainers naar Nederland. Op deze manier hoeven de planten hier minder lang in de verwarmde kas te staan: in Costa Rica hebben ze daar geen verwarming voor nodig! Op deze manier gebruiken we zo min mogelijk energie om deze mooie tropische plant te kweken.

Wist je dat er wel 120 soorten Dracaena zijn?
Wist je dat een Dracaena de lucht zuivert?
Wist je dat je een Dracaena heel makkelijk kunt verzorgen?

Uniek aan deze plant

Een Dracaena is heel makkelijk te verzorgen, doordat hij best wel even zonder water kan. Een perfecte plant dus voor iemand die vaak een periode weg is van huis, of voor de student die wel wat groen wil, maar niet zoveel bezig wil zijn met de verzorging ervan.

Deze Dracaena is ook een van de planten die de lucht in huis kan zuiveren! Dat betekent dat hij niet alleen CO2 omzet in zuurstof, maar dat hij ook allerlei schadelijke stoffen uit de lucht haalt. Perfect voor woningen in de stad en voor huizen met weinig ventilatie!

Productvariaties

Er zijn heel veel verschillende Dracaena-soorten. Donkere en lichte bladeren, smalle en brede: voor ieder wat wils. Wij bieden verschillende soorten aan. Hieronder zie je de soorten die we bij Fair Flora aanbieden:

Dracaena Janet Craig
De Dracaena Janet Graig heeft mooie donkere bladeren die lichtjes naar beneden hangen. Verkrijgbaar in 2 verschillende maten.
Bekijk in de catalogus
Dracaena marginata Bicolor
De Dracaena marginata Bicolor heeft mooie, slanke tweekleurige bladeren: lichtgroen en rood
Bekijk in de catalogus
Dracaena marginata
De Dracaena marginata heeft mooie, slanke donkere bladeren.
Bekijk in de catalogus
Dracaena reflexa
De Dracaena reflexa valt op doordat hij wat afwijkt van de meeste Dracaena's: de bladeren zijn in verhouding tot de stam een stuk kleiner.
Bekijk in de catalogus
Dracaena Warneckei
De Dracaena Warneckei heeft mooie brede groene bladeren met een subtiele witte streep. Verkrijgbaar in 2 verschillende maten.
Bekijk in de catalogus

Meer weten over de kweker?

Milieu-impact

Klimaatverandering
kg CO2
Bron tot en met poort kwekerij

Dit is te vergelijken met:

112 km autorijden
(gemiddelde nieuwe auto stoot ongeveer 100 g/km uit)
668 gram rundergehakt
(1 kg rundergehakt veroorzaakt 16.8 kg CO2)

Dit is te vergelijken met:

155 km autorijden
(gemiddelde nieuwe auto stoot ongeveer 100 g/km uit)
923 gram rundergehakt
(1 kg rundergehakt veroorzaakt 16.8 kg CO2)

Waterverbruik
liter
Teelt op de kwekerij

 

Dit is te vergelijken met:

86 planten per katoenen t-shirt
(een katoenen t-shirt gebruikt zo’n 2500 liter water)
Bijna 4 minuten douchen
(gemiddeld verbruik van 7,8 liter water per minuut)

 

Dit is te vergelijken met:

69 planten per katoenen t-shirt
(een katoenen t-shirt gebruikt zo’n 2500 liter water)
bijna 5 minuten douchen
(gemiddeld verbruik van 7,8 liter water per minuut)

Gewasbescherming
g 1,4-DB
Emissie gewasbescherming aan lucht en water

Onze Fair Flora score

Voor alle producten heeft Fachjan 3 sterren behaald. Bekijk hieronder de uitleg daarover.

Status: behaald voor alle producten

Van het product is een actuele footprintberekening gedaan. Hiermee heeft de kweker inzicht gekregen in de milieuprestatie van het betreffende product. Dit gebruikt hij om een impactreductieplan te maken, waarmee hij verwacht een reductie van minimaal 5% in twee jaar te behalen. Daarnaast is hij transparant over de resultaten van de berekening en het reductieplan.

We hebben de footprint twee jaar uitgevoerd. We zien dat vooral energie een grote impact heeft. Dat is voor ons dan ook een speerpunt. In 2017 heeft de vergister van de buren een tijd stilgelegen, waardoor we daar geen warmte van konden afnemen. Dit heeft als gevolg dat de footprint van de 13cm iets omhoog is gegaan. Gelukkig werkt deze weer. Onze andere kas gaan we ook op deze installatie aansluiten, zodat we nog meer gas besparen. Ook zijn we bezig met een zonneveld om in onze elektriciteitsbehoefte te kunnen voorzien.

Status: behaald voor alle producten

De kweker is zich bewust van zijn plicht als ondernemer om goed om te gaan met zijn personeel en verlangt ditzelfde van zijn leveranciers. Dit bevestigt hij door de MVO-verklaring te ondertekenen.

Carlo van den Berg heeft de verklaring ondertekend. Wij zijn sociaal actief in Afrika, waar we onze stekproductie hebben. We ondersteunen daar onder andere in een weeshuis en een school. Daarnaast werken we samen met een sociale werkplaats, waar we een deel van onze planten laten oppotten.

Status: behaald voor alle producten

De kweker is er zich van bewust dat duurzaamheid verder gaat dan wat er op zijn eigen kwekerij gebeurt. Daarom koopt hij alleen veen, papier en karton in als dat van een verantwoorde oorsprong is. Daarnaast is hij actief bezig met afvalscheiding. Hoewel de kweker actief bezig is zijn impact te verlagen, zal er waarschijnlijk nog een impact zijn die (nog) niet te vermijden is. De CO2-impact die hij nog heeft, wordt daarom voor de Fair Flora-producten gecompenseerd.

Wij gebruiken geen veen: onze potgrond bestaat uit 100% kokos. Uiteraard scheiden wij ons afval. Voor planten die tijdens de teelt uitvallen scheidt onze afvalverwerker de potten en planten van elkaar, zodat dat gerecycled kan worden. Voor onze temperatuurshuishouding werken we zoveel mogelijk zonder aardgas, door restwarmte van de naastgelegen biovergister te gebruiken.

Status: Nog niet behaald

Een kwekerij heeft te maken met zijn omgeving, zoals natuur, andere bedrijven en omwonenden. Deze moeten zoveel mogelijk worden ontlast, of als het even kan zelfs beter worden van de aanwezigheid van de kwekerij. De personeelsleden, leveranciers en klanten worden hierbij ook betrokken: zij proberen transportbewegingen zoveel mogelijk te vermijden en op voor omwonenden gunstige momenten te plannen. Om de werknemers en de omliggende natuur te beschermen wordt zoveel mogelijk met natuurlijke vijanden bestreden. Overige gewasbescherming is van biologische oorsprong, waarbij alleen in noodgevallen met chemische middelen wordt gewerkt. De waterkringloop bij het bedrijf is volledig gesloten: er wordt geen water geloosd.

Ons bedrijf is in de polder gevestigd, waardoor er geen omwonenden zijn die last hebben van onze productie of van transportbewegingen. Op dit moment zijn we voor 90% over op biologische gewasbeschermingsmiddelen. De resterende 10% zijn we hard mee bezig. Ook hebben we een gesloten waterkringloop op ons bedrijf, waardoor er geen vervuiling van het water rondom ons bedrijf kan plaatsvinden. We besteden een deel van onze oppotwerkzaamheden uit aan een lokale sociale werkplaats.

Status: Nog niet behaald

Bij de productie van veel bloemen en planten wordt gebruik gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen, zoals aardgas, veen en kunstmest. Voor de vierde ster wordt bij de productie van een plant gewerkt aan het enkel gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen. Zo worden groene stroom en groen gas gebruikt, wordt maximaal 25% veen en kunstmest gebruikt.

Onze verwarming hebben we zoveel als mogelijk overgezet op restwarmte van de naastgelegen biovergistingsinstallatie. Het overige wordt echter nog met aardgas verwarmd. We hebben geen groene stroom. In plaats daarvan hebben we plannen een eigen zonneveld aan te leggen, om zo in onze behoefte te voorzien. Veen gebruiken wij allang niet meer: we kweken volledig op kokosgrond. Kunstmest vervangen is nog heel lastig. Daarom richten we ons nu op het gebruik ervan zoveel mogelijk te beperken.

Ook zo’n mooie Fair Flora in huis?
Of zelf Fair Flora producten verkopen?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Contact

Fair Flora
World Horti Center
Europa 1
2672 ZX Naaldwijk
+31 174 352 069
contact@fair-flora.com

© Fair Flora 2019