Dracaena Janet Craig

Ook zo’n mooie Fair Flora in huis?
Of zelf Fair Flora producten verkopen?

Dracaena Janet Craig

Fair Flora score: ★★★★★

Verzorging

 • Zet de plant niet op een plek waar hij vol in de zon staat. Een Dracaena heeft niet veel licht nodig.
 • Ook water heeft hij niet veel nodig. Geef water op het moment dat de grond droog is geworden.
 • Wees heel zuinig met voeding: iets minder dan op een flesje plantenvoeding staat.
 • In de herfst en winter is de plant in rust: geef dan geen voeding!
 • De onderste bladeren zullen na een tijdje verkleuren. Deze kun je zonder problemen van de plant naar beneden aftrekken.
Fachjan - Dracaena Janet Craig 30 top

Dracaena Janet Craig

De Dracaena deremensis Janet Graig heeft mooie donkere bladeren die lichtjes naar beneden hangen. Er zijn wel 120 verschillende soorten Dracaena, waarvan sommige een bloedrode hars produceren. Daarom wordt hij ook wel drakenboom of drakenbloedboom genoemd. Voornamelijk komen Dracaena’s van oorsprong uit Afrika, maar ook in Azië en Midden Amerika komen soorten voor. “Deremensis” is een synonym voor de soortnaam “Fragrans”. Deze naam heeft hij omdat er heel sterk geurende bloemen in kunnen komen. Thuis gebeurt dit trouwens bijna nooit! De deremensis komt van nature in heel tropisch Afrika voor, maar wordt voor ons in Costa Rica gekweekt. Dit gebeurt door van een grote Dracaena een stuk af te zagen. Op het afgezaagde stuk gaan dan weer wortels groeien. Vanuit daar komen de planten met zeecontainers naar Nederland. Op deze manier hoeven de planten hier minder lang in de verwarmde kas te staan: in Costa Rica hebben ze daar geen verwarming voor nodig! Op deze manier gebruiken we zo min mogelijk energie om deze mooie tropische plant te kweken.

Wist je dat er wel 120 soorten Dracaena zijn?
Wist je dat een Dracaena de lucht zuivert?
Wist je dat je een Dracaena heel makkelijk kunt verzorgen?

Uniek aan deze plant

Een Dracaena is heel makkelijk te verzorgen, doordat hij best wel even zonder water kan. Een perfecte plant dus voor iemand die vaak een periode weg is van huis, of voor de student die wel wat groen wil, maar niet zoveel bezig wil zijn met de verzorging ervan.

Deze Dracaena is ook een van de planten die de lucht in huis kan zuiveren! Dat betekent dat hij niet alleen CO2 omzet in zuurstof, maar dat hij ook allerlei schadelijke stoffen uit de lucht haalt. Perfect voor woningen in de stad en voor huizen met weinig ventilatie!

Productvariaties

Er zijn heel veel verschillende Dracaena-soorten. Donkere en lichte bladeren, smalle en brede: voor ieder wat wils. Wij bieden verschillende soorten aan. Hieronder zie je de soorten die we bij Fair Flora aanbieden:

Dracaena Janet Craig
De Dracaena Janet Graig heeft mooie donkere bladeren die lichtjes naar beneden hangen. Verkrijgbaar in 2 verschillende maten.
Bekijk in de catalogus
Dracaena marginata Bicolor
De Dracaena marginata Bicolor heeft mooie, slanke tweekleurige bladeren: lichtgroen en rood
Bekijk in de catalogus
Dracaena marginata
De Dracaena marginata heeft mooie, slanke donkere bladeren.
Bekijk in de catalogus
Dracaena reflexa
De Dracaena reflexa valt op doordat hij wat afwijkt van de meeste Dracaena's: de bladeren zijn in verhouding tot de stam een stuk kleiner.
Bekijk in de catalogus
Dracaena Warneckei
De Dracaena Warneckei heeft mooie brede groene bladeren met een subtiele witte streep. Verkrijgbaar in 2 verschillende maten.
Bekijk in de catalogus

Meer weten over de kweker?

Milieu-impact

Klimaatverandering
kg CO2
Bron tot en met poort kwekerij

Dit is te vergelijken met:

78 km autorijden
(gemiddelde nieuwe auto stoot ongeveer 100 g/km uit)
467 gram rundergehakt
(1 kg rundergehakt veroorzaakt 16.8 kg CO2)

Dit is te vergelijken met:

115 km autorijden
(gemiddelde nieuwe auto stoot ongeveer 100 g/km uit)
694 gram rundergehakt
(1 kg rundergehakt veroorzaakt 16.8 kg CO2)

Waterverbruik
liter
Teelt op de kwekerij

 

Dit is te vergelijken met:

104 planten per katoenen t-shirt
(een katoenen t-shirt gebruikt zo’n 2500 liter water)
3 minuten douchen
(gemiddeld verbruik van 7,8 liter water per minuut)

 

Dit is te vergelijken met:

75 planten per katoenen t-shirt
(een katoenen t-shirt gebruikt zo’n 2500 liter water)
bijna 4.5 minuten douchen
(gemiddeld verbruik van 7,8 liter water per minuut)

Gewasbescherming
g 1,4-DB
Emissie gewasbescherming aan lucht en water

Onze Fair Flora score

Voor alle producten heeft Fachjan 3 sterren behaald. Bekijk hieronder de uitleg daarover.

Status: behaald voor alle producten

Van het product is een actuele footprintberekening gedaan. Hiermee heeft de kweker inzicht gekregen in de milieuprestatie van het betreffende product. Dit gebruikt hij om een impactreductieplan te maken, waarmee hij verwacht een reductie van minimaal 5% in twee jaar te behalen. Daarnaast is hij transparant over de resultaten van de berekening en het reductieplan.

Fachjan heeft een footprintberekening gedaan, waarbij direct opviel hoeveel impact het gasverbruik heeft op de totale CO2 uitstoot per product. Afgelopen jaren heeft Fachjan veel gedaan om dit naar beneden te krijgen d.m.v. aardwarmte, wat we verwachten nu terug te gaan zien in een lagere footprint. Door een hypermodern bedrijf met buitenschermen en de nieuwste verwarmingstechnieken is de milieubelasting op dit moment laag. Door zonnepanelen te plaatsen zal de CO2 uitstoot verder omlaag gaan. En door kritisch te kijken naar ons uitgangsmateriaal proberen wij waste tegen te gaan.

Ook op importgebied doen we meer aan bezuinigende initiatieven. De boten waar we mee varen hebben allemaal een low sulfer brandstof. Dat is iets duurder, maar veel beter voor het milieu.

Status: behaald voor alle producten

De kweker is zich bewust van zijn plicht als ondernemer om goed om te gaan met zijn personeel en verlangt ditzelfde van zijn leveranciers. Dit bevestigt hij door de MVO-verklaring te ondertekenen.

De MVO-verklaring is door Fred Janssen ondertekend. Fachjan heeft een MVO verklaring getekend, omdat wij het belang zien in netjes zakendoen. Daarbuiten willen wij ook dat onze leveranciers op een nette manier behandeld worden, maar ook hun personeel en leveranciers goed behandelen. Wij bezoeken onze leveranciers regelmatig en proberen door een goede eerlijke prijs te betalen iets extra’s bij onze leveranciers en sub leveranciers voor elkaar te krijgen. Onze leveranciers die producten aan IKEA leveren hebben daarbij zo een verklaring al getekend.

Status: behaald voor alle producten

De kweker is er zich van bewust dat duurzaamheid verder gaat dan wat er op zijn eigen kwekerij gebeurt. Daarom koopt hij alleen veen, papier en karton in als dat van een verantwoorde oorsprong is. Daarnaast is hij actief bezig met afvalscheiding. Hoewel de kweker actief bezig is zijn impact te verlagen, zal er waarschijnlijk nog een impact zijn die (nog) niet te vermijden is. De CO2-impact die hij nog heeft, wordt daarom voor de Fair Flora-producten gecompenseerd.

Fachjan probeert zo duurzaam mogelijk zijn producten te vermarkten. Dit kan volgens ons op 2 manieren.

 1. Duurzame relaties onderhouden. Door een keten te creëren waar je elkaar wat gunt, wordt in onze ogen een keten duurzamer. Dit omdat iedereen bereid is om net wat harder te lopen voor elkaar. Zo betalen wij een goede en eerlijke prijs aan onze leveranciers en zijn wij bereid te investeren in de farms van onze leveranciers en in hun omgeving. Voorbeelden zijn waterleidingen die wij hebben aangelegd om productie te verhogen, helpen om een financiering mogelijk te maken voor een nieuwe farm en het investeren in een basketbalveld in de Filipijnen en een kerkje in Guatemala waar veel personeelsleden van onze leverancier naar toe gaan. Wij zien dat daardoor de bereidheid om iets te doen vergroot en de kwaliteit verbetert. Dit zorgt voor minder waste. Door goede / sterke producten te leveren en mee te denken met de klant, hopen wij ook om een meerwaarde te zijn voor onze klant.
 2. Fachjan probeert zo min mogelijk het milieu te belasten. Voorbeelden zijn:
  1. Kassen worden verhit d.m.v. aardwarmte.
  2. Buitenscherm is energie zuinig in de winter en houd de warmte buiten in de zomer, daardoor is het voor personeel lekkerder om te werken.
  3. Vloerverwarming voor optimaal verbruik.
  4. Docks die afsluiten als er een auto komt laden, waardoor er geen verspilling is.
  5. Afvalscheiding.
  6. Biologische bestrijding waar mogelijk en anders zoveel mogelijk niet-chemische middelen gebruiken.
  7. Recirculatie van water, geen lozing van water.
  8. Opslag van regenwater om de producten water te kunnen geven.

Status: Nog niet behaald

Een kwekerij heeft te maken met zijn omgeving, zoals natuur, andere bedrijven en omwonenden. Deze moeten zoveel mogelijk worden ontlast, of als het even kan zelfs beter worden van de aanwezigheid van de kwekerij. De personeelsleden, leveranciers en klanten worden hierbij ook betrokken: zij proberen transportbewegingen zoveel mogelijk te vermijden en op voor omwonenden gunstige momenten te plannen. Om de werknemers en de omliggende natuur te beschermen wordt zoveel mogelijk met natuurlijke vijanden bestreden. Overige gewasbescherming is van biologische oorsprong, waarbij alleen in noodgevallen met chemische middelen wordt gewerkt. De waterkringloop bij het bedrijf is volledig gesloten: er wordt geen water geloosd.

 • Bij ons wordt er zowel aan de voorkant als aan de achterzijde van het bedrijf geladen. ‘s nachts alleen aan de achterzijde, waar er bijna niemand last heeft van het laden
 • Bestrijding gebeurd voor een groot gedeelte biologisch
 • Er wordt geen water geloosd
 • Fachjan sponsort veel keer planten aan plaatselijke feestjes.
 • Ook sponsoren wij lokale initiatieven zoals de hand- en voetbal van Quintus
 • Wij sponsoren een badmintontoernooi waar personeel aan meedoet
 • Wij sponsoren 2 teams van het zaalvoetbal van Westlandia
 • Het Westlands varend corso sponsoren wij elk jaar.

Status: Nog niet behaald

Bij de productie van veel bloemen en planten wordt gebruik gemaakt van niet-hernieuwbare grondstoffen, zoals aardgas, veen en kunstmest. Voor de vierde ster wordt bij de productie van een plant gewerkt aan het enkel gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen. Zo worden groene stroom en groen gas gebruikt, wordt maximaal 25% veen en kunstmest gebruikt.

Fachjan heeft deelgenomen aan een aardwarmte project om onze kassencomplex (hoofvestiging) te verwarmen. Daardoor zal ons gasverbruik met wel 90% dalen! Tevens verkopen wij warmte aan de buren, waardoor we meer warmte faciliteren dan dat we zelf verbruiken. Zoals gezegd zal Fachjan in 2018 gaan investeren in zonnepanelen, waar de subsidie al voor is aangevraagd.

Ook zo’n mooie Fair Flora in huis?
Of zelf Fair Flora producten verkopen?