Frisse lucht nodig? Deze planten helpen een handje

We brengen een groot gedeelte van onze tijd binnen door. Thuis en op kantoor. Goede ventilatie en voldoende frisse lucht is belangrijk (wie voelt zich niet beter door even “een blokje om” te gaan in de pauze?), maar wist je dat er ook planten zijn die een belangrijke bijdrage leveren aan een beter binnenklimaat? Dit noemen we luchtzuiverende planten.

Wat zijn luchtzuiverende planten?

Alle kamerplanten produceren zuurstof, maar er is een groep planten die méér doet dan dat. Die filteren namelijk via kleine openingen in de bladeren giftige stoffen uit de lucht. Deze stoffen worden in de plant of wortel opgeslagen en afgebroken. Zo zuiveren ze dus de lucht. Ook zijn ze in staat om onfrisse geuren af te breken. Je hebt met zo’n plant dus een natuurlijke luchtverfrisser te pakken!

Heb ik dan giftige stoffen op kantoor of thuis?

Ongetwijfeld. De kans is groot dat jouw kantoorstoel formaldehyde bevat, een veelgebruikte stof in o.a. lijm en textiel, dat er benzeen zit in de verf op je muren en dat er wordt schoongemaakt met middelen waarin ammoniak is gebruikt. Een verhoogde concentratie van deze stoffen leidt tot ongezonde lucht en klachten als hoofdpijn, slaapproblemen en longproblemen. Tijd dus om eens stil te staan bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in binnenruimtes. Gelukkig kun je met gewone kamerplanten heel veel doen om de lucht in je huis of kantoor te verbeteren.

Welke planten zijn luchtzuiverend?

Van verschillende planten is het wetenschappelijk vastgesteld dat deze in staat zijn om schadelijke stoffen te filteren. Wij tippen er 3:

De Sansevieria Fernwood Punk (vrouwentong)

Deze plant wordt ook wel “vrouwentong” genoemd. Het fijne aan de Sansevieria is dat ze makkelijk te verzorgen is. Ze heeft nauwelijks water nodig en is geen zeurpiet als het aankomt op standplaats. Dat maakt haar dus ideaal voor op kantoor. Als je na een lang weekend of een weekje vakantie terugkomt, hoef je je geen zorgen te maken of de Sansevieria je afwezigheid wel heeft overleefd.

Wist je trouwens dat de Sansevieria als één van de weinige planten vooral ‘s nachts CO2 omzet in zuurstof? Je kunt haar dus ook perfect in je slaapkamer neerzetten!

De Fernwood Punk variant heeft een lekker nonchalant uiterlijk, met bladeren die als het haar van een punkrocker alle kanten op staan.

De Spathiphyllum Vivaldi (lepelplant)

Lepelplant - Luchtzuiverende plant

De lepelplant dankt haar naam aan de opvallende vorm van de grote witte bloemen. Onder andere onderzoeken van NASA en TNO hebben de luchtzuiverende krachten van de lepelplant vastgesteld. De spathiphyllum houdt van vocht en je kunt haar dus zelfs in de badkamer plaatsen.

De Ficus Exotica

Ficus Exotica - luchtzuiverende plant voor thuis of op kantoor

Met deze plant geef je je kantoor of woonkamer meteen een tropische vibe. De Ficus Exotica is zo’n 130 centimeter hoog. In het wild groeien ze trouwens uit tot grote bomen.

De gevormde stam maakt van de Ficus Exotica een echte eye-catcher. Deze plant heeft wel wat meer aandacht nodig dan de Sansevieria. Ze houdt van water en vindt het fijn als de bladeren regelmatig besproeid worden. Als je goed voor deze beauty zorgt, haalt zij met liefde de giftige stoffen voor je uit de lucht!

Wil je nog meer luchtzuiverende planten ontdekken? Bekijk ze hier!